Bananer er verdens mest spiste frugt. De bliver dyrket i tropiske områder som Latinamerika, Caribien, Sydøstasien og Vestafrika.

Bananindustrien er en nødvendighed for mange landes nationaløkonomi, hvor indtægterne fra salget blandt andet bruges til at forbedre sundhedspleje, uddannelse, infrastruktur og andre sociale ydelser. På de caribiske Windward-øer udgør bananer en femtedel af de totale eksportindtægter, og i Ecuador og Costa Rica ligger tallene på ca. 8-9 %. Bananer er altså hjørnestenen for mange af verdens fattigste lande, men de sociale problemer i industrien er både mange og komplekse.
Nogle af de problemer der ofte fremhæves i bananindustrien omhandler plantagearbejdernes dårlige arbejdsforhold, herunder lave lønninger, usikre ansættelsesforhold, håndtering af farlige miljøskadelige kemikalier uden tilstrækkelig beskyttelse samt fratagelse af retten til at organisere sig i fagforeninger.
For bananbønderne, hvis liv afhænger af at dyrke bananer, er der problemer i forbindelse med stigende produktionsomkostninger til trods for en stagnation i bananpriserne. De alvorlige konsekvenser af det ændrede klima gør produktionen uforudsigelig og uholdbar.
Ved at arbejde på at forbedre kriterierne for den globale handel er Fairtrades vision at sikre en fair indkomst til både bananbønder og plantagearbejdere. Fairtrade-mærkede bananer produceres i mindre kooperativer eller på bananplantager, der imødekommer Fairtrades sociale, økonomiske og miljømæssige standarder.
Fairtrade sikrer bønderne en minimumspris og arbejderne en mindsteløn samt en Fairtrade-bonus, som de kan investere i for eksempel produktionen, uddannelse eller sundhedpleje.