Guld

Guld er et symbol på kærlighed, magt og rigdom mange steder i verden. Men ikke hele historien om guld er så glamourøs.

Gold Bar90 % af arbejdskraften i guldmine-industrien består af håndværkere og minearbejdere med små virksomheder, som producerer mellem 200 og 300 tons guld om året. Omkring 70 % af guldet laves til smykker, som forbrugere verden over bruger milliarder af dollars på at købe. 

100 millioner menneskers overlevelse verden over afhænger af minearbejde. Generelt er det store industrielle minevirksomheder, der får rettighederne til minerne, hvilket presser minearbejderne med små virksomheder ud i at lave uformelt og ofte ulovligt minearbejde. Arbejdsforholdene er ofte farlige, og foranstaltningerne for både sundhed og sikkerhed er utilstrækkelige. Disse minearbejdere er enden af en lang og kompleks handelskæde, og uanset hvilken pris de bliver tilbudt for guldet, har de ikke mange andre muligheder end at acceptere. 

Fairtrade-minearbejdere er garanteret en Fairtrade-minimumspris for deres guld, når det sælges på Fairtrade-vilkår. Derudover tjener de en Fairtrade-bonus, som de investerer i forbedringer af produktionen eller i projekter til gavn for deres familier og lokalsamfundet. Arbejderne kan for eksempel investere i uddannelse, sundhedspleje eller adgang til rent vand. At blive Fairtrade-certificeret hjælper også minearbejderne til at formalisere og forbedre deres arbejde og forretningsdrift. Det skyldes, at bønder og arbejdere i Fairtrade skal leve op til standarder for blandt andet arbejdsforhold, kvinders rettigheder, børnearbejde og miljøbeskyttelse.


Mød Guldbønderne og arbejderne

  • Gold miners

    $name

    Guld er et symbol på kærlighed, magt og rigdom mange steder i verden. Men ikke hele historien om guld er så glamourøs.