Vin

Vin produceres i over 50 lande og er en af verdens mest velkendte og populære drikkevarer.

Dykning af vindruer og vinproduktion er en tidstagende og anstrengende industri. Den krævende proces i vinproduktion leder ofte til ringe arbejds- og levevilkår for både bønder med små landbrug og arbejdere ansat på større plantager. 

Fairtrade-standardernes formål er at forbedre vilkårene for både arbejdere og bønder, sikre arbejdstagerrettigheder og hjælpe bønderne med at opnå mere kontrol inden for handelskæden. Der findes 48 Fairtrade-vinproducenter fordelt over Sydafrika, Chile, Argentina, Brasilien, Tunesien og Libanon. 

Sydafrika er den største producent af Fairtrade-vin. Med 28 forskellige producenter stod landet for to tredjedele af den vin, der blev solgt på Fairtrade-vilkår i 2013. Chile producerer også en stor del af Fairtrade-vinen og har 10 producenter i landet. Både Chile og Sydafrika har været vidne til unikke økonomiske, sociale og politiske udfordringer. 

Apartheid-systemet i Sydafrika begrænsede mulighederne for økonomisk udvikling for størstedelen af befolkningen og har efterladt en arv af dårlige arbejdsvilkår – også i vinproduktionen. Problematikkerne inkluderer en meget ulige jordfordeling, alkoholisme blandt arbejderne, lave lønninger, utilstrækkelige boligforhold og kønsdiskriminerende arbejdsforhold. 

At vinbønder organiserer sig i kooperativer går langt tilbage i Chiles historie, men mange gik konkurs under Augusto Pinochet regimet. De fleste bønder befinder sig idag i områder, der er præget af ekstrem fattigdom, og de kæmper mod lave markedspriser, som ikke skaber en tilstrækkelig indkomst til at dække bøndernes og deres familiers behov. 

Fairtrade-standarderne inkluderer en Fairtrade-minimumspris, som stræber efter at dække produktionsomkostningerne for bønderne. Fairtrade-certificerede plantager skal sørge for anstændige arbejdsvilkår for de ansatte og overholde arbejdernes rettigheder i overensstemmelse med de internationale konventioner. Det betyder for eksempel, at arbejderne skal have rettigheden til at melde sig ind i en fagforening, der må ikke diskrimineres og børnearbejde er forbudt.

Både bønder i kooperativer og arbejdere ansat på plantager tjener en Fairtrade-bonus. Bønderne og arbejderene kan for eksempel investere bonussen i landbruget, uddannelse, sundhedspleje og uddannelsesprogrammer.

Mød Vinbønderne og arbejderne

  • white wine

    LA RIOJANA CO-OPERATIVE, Argentina

    La Riojana is a co-operative of small-scale grape farmers in northwest Argentina who also process, bottle and export their wine to Europe and the US.