Historien om Fairtrade

Du har set mærket - men kender du historien bag?

Fairtrade internationalt

Mærkningsordningen ”Stichting Max Havelaar” blev stiftet i Holland i 1988. Målet var at skabe mere lighed og retfærdighed for småbønderne i nogle af verdens fattigste lande. 

Første initiativ blev taget i 1986, da mexicanske kaffebønder forklarede den hollandske udviklingsorganisation ”Solidaridad”, at udviklingsstøtten kunne blive overflødig, hvis bønderne kunne få en fair pris for deres kaffebønner. Bønderne ville have handel frem for bistand. Solidaridad tog udfordringen op og lancerede mærkningsordningen Max Havelaar to år senere.

I 2002 blev det internationale certificeringsmærke, som vi kender det i dag, lanceret og det indledte en gradvis navneændring til Fairtrade.

I dag er 22 forbrugerlande og 74 producentlande med i ordningen, og der er i dag over 1,6 millioner bønder og arbejdere i systemet.

Fairtrade i Danmark

I 1994 blev Max Havelaar Fonden stiftet i Danmark af Folkekirkens Nødhjælp, Ibis, Mellemfolkeligt Samvirke, Ulandsimporten, Arbejderbevægelsens Internationale Forum og WWF Verdensnaturfonden. I foråret 2009 ændrede organisationen navn fra ”Max Havelaar Fonden” til ”Fairtrade Mærket Danmark”. Sidenhen i 2016 er det blevet til ’Fairtrade’.

Den første generalsekretær i Max Havelaar hed Nina Schøitz, og hun fratrådte i 2002. Jens Erik Dalgaard Jensen efterfulgte Nina Schøitz frem til den 1. november 2005, hvor Judith Elaine Kyst overtog rollen som generalsekretær, som hun besad indtil 1. april 2011. Herefter tiltrådte Jonas Giersing som direktør efter at have udfyldt rollen som produktchef siden 2006.

Om navnet

Max Havelaar er navnet på en person i en roman af samme navn. Max Havelaar var i virkeligheden den hollandske embedsmand og forfatter Eduard Douwes Dekker, der skrev sin selvbiografiske roman under pseudonymet Multatuli (latin: ”Jeg har båret, lidt meget.”). I midten af 1800-tallet kæmpede Dekker for bøndernes rettigheder i Indonesien, som dengang var hollandsk koloni. Bogen blev i 1977 filmatiseret.

Max Havelaar udtales ['harvelar].

Fairtrade er sammensat af ordene 'fair' og 'trade', da 'Fair Trade' er, hvad vi vil opnå - og derfor er mærkningsordningen blevet kaldt 'Fairtrade'.

Socialøkonomisk virksomhed

Fairtrade Denmark fik i 2017 retten til at kalde sig socialøkonomisk virksomhed.