Miljø og klima

Miljøbeskyttelse er en central del af Fairtrade. Vi arbejder hele tiden på at forbedre nærmiljøet i de områder, hvor kooperativerne og plantagerne ligger.

Fairtrade arbejder bredt med bæredygtighed – både økonomisk, socialt og miljømæssigt. Når det kommer til miljø, er Fairtrades primære fokus miljøet i de nærområder, hvor bønderne og arbejderne bor. Vi arbejder på at forhindre, at produktionen går ud over bøndernes helbred eller ødelægger naturen i området. Der må ikke bruges farlige sprøjtegifte, og der arbejdes med at beskytte jord og vandløb. Desuden er GMO helt forbudt i produktionen. Fairtrade understøtter bønderne i gradvist at omlægge deres produktion til økologi, hvis de ønsker det. Blandt andet gennem et særligt tillæg for økologiske råvarer. Økologi er ikke et krav for at være med i Fairtrade, da det ville holde mange af de svageste bønder ude af Fairtrade, fordi det ofte er dyrt og krævende. 

Selvom de Fairtrade-mærkede råvarer ofte er transporteret over lange afstande for at nå for eksempel her til Danmark, har de ikke nødvendigvis en større samlet påvirkning af klimaet end lokale varer. Ofte bruges der for eksempel mindre CO2 ved selve produktionen. Og de fleste Fairtrade-mærkede råvarer – som kakaobønner og kaffe – kan slet ikke dyrkes her på vores breddegrader.