21 juni, 2017

Rosenindustrien er en dans på torne

vh
Af Jonas Giersing, direktør

Rosenindustrien er et tornefuldt farvand for arbejderne. Fairtrade har taget endnu et spadestik for at luge ud i blomsterindustriens skyggesider.


Forløsning, frihed og store smil. Lige nu springer landets studenter ud og pryder gadebilledet med deres glæde og hvide huer. Studentertiden er på mange måder en ubekymret og ekstatisk dans på røde roser. Mange nybagte studenter står også med et bundt roser i favnen på det karakteristiske foto til familiealbummet, og det er her, at det glade billede kan have en skyggeside.

For sådan er det bestemt ikke for arbejderne i rosenproduktionen i Østafrika. Her er der meget, der skriger på forbedringer: Arbejdsmiljøet, miljøbeskyttelsen, men måske vigtigst af alt trænger lønningerne til et gevaldigt løft.

I mange af verdens fattigste lande er der ikke krav om minimumslønninger til blomsterarbejdere, som kan danne grundlag for lønforhandlinger – i hvert fald ikke lovgivningsmæssigt. Netop fraværet af basal lovgivning er en af de største torne i forhold til at skabe bedre lønninger for dem, som arbejder i blomsterindustrien.

Indtil nu har Fairtrade haft fokus på at sikre en bonus, som arbejderne tjener oveni deres løn, og som bruges på investeringer i lokalsamfundet: Eksempelvis en skole til områdets børn eller en sundhedsklinik. Samtidig har Fairtrade stillet krav om, at plantager skal betale arbejderne den regionale gennemsnitsløn eller den nationale mindsteløn, og at lønnen skal øges årligt, så den på sigt bliver så høj, at arbejderne rent faktisk kan leve af den. Problemet er, at udgangspunktet for basislønnen ofte er urimeligt lav, og det har Fairtrade, frem til nu, ikke haft nok fokus på.

Et skridt på vejen Fairtrade har netop taget et nyt skridt henimod at løse denne knude og gøre blomsterindustrien mere tornefri. Vi har vedtaget en ny minimumslinje for basislønnen til arbejderne i blomsterindustrien; det er nu Verdensbankens globale fattigdomslinje, som skal danne udgangspunkt for lønnen fremfor den regionale eller nationale mindsteløn.

Denne nye retningslinje vil forbedre lønningerne for tusindvis af de mennesker, særligt i Østafrika, som arbejder med at dyrke roserne fra frø til buket. Det nye minimum for basislønnen kan medvirke til, at arbejderne tjener en løn, som de reelt kan leve af. Og så kan det være med til at reducere den løndrevne konkurrence blomsterplantagerne imellem – en konkurrence, som består i et ræs mod lavere lønninger for at kunne sælge roserne så billigt som muligt.

Det er vigtigt, at både arbejdsgivere, fagforeninger, købere og detailhandlere står sammen og gør en fælles indsats. En indsats for, at arbejderne bliver betalt en fair løn, at blomsterne bliver dyrket på en måde, som tager hensyn til miljøet, og at de bliver solgt til en pris, der afspejler det, som det reelt koster at producere dem på bæredygtig vis – både socialt og miljømæssigt.

Dobbeltomtanke på triple-niveau Det nye tiltag kan nok ikke sammenlignes med den ekstase og det håb, som studenterne har for fremtiden i denne tid. Men den giver mig alligevel håb om en lidt mere rosenrød fremtid for de ansatte.

Her tænker jeg ikke kun på de ansatte i rosenindustrien, men også på folk i andre sektorer, som forsøger at leve på alt for lave lønninger. Det er urimeligt og unfair.

Det er globaliseringens mørke side, sat på spidsen.

Men der er også lysere historier i rosenindustrien – det nye skridt er en af dem. En anden er, at man kan købe roser fra Østafrika med god klimakarma. Forskning har nemlig vist, at klimaaftrykket ved at dyrke roser i Afrika og flyve dem til Danmark, i modsætning til, hvad de fleste måske tror, er seks gange mindre end ved at dyrke dem i Europa. Det skyldes de klimatiske forhold i eksempelvis Kenya.

Så i denne tid er det altså muligt at udvise dobbeltomtanke på triple-niveau ved at købe Fairtrade-mærkede roser fra Østafrika: Det vil være en fin og traditionsbåren gestus til den stolte student, som samtidig giver blomsterarbejderne bedre vilkår, og som ikke er en torn i øjet på klimaet.

Stort tillykke til studenterne, rosenarbejderne og klimaet.

(Dette blogindlæg er oprindeligt skrevet til og udgivet af Mandag Morgen den 21. juni 2017)
Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier