14 september, 2017

Derfor er der brug for mere fair chokolade

vh
Af Louise Elver, kommunikationschef

Verdensmarkedets priser på råvarer som eksempelvis kakao, kaffe og bomuld er en levende størrelse. De kan skifte kurs, som vi andre skifter undertøj. Og når prisen på verdensmarkedet dumper, kan det have fatale konsekvenser for bønder og deres familier og for deres afgrøder. I hårde tider kan dyrkning af kakaobønner til vores chokolade eller kaffebær til vores kaffe være en minus-forretning. Læs her, hvordan Fairtrade sætter en mindstepris, og hvilken betydning det har for bonden Jerôme Assi. 

På billedet ser du min gode kollega Andreas Hansen sammen med kakaobonden Jerôme Assi. I sommer var Andreas i Elfenbenskysten for at deltage i en kakao-konference. I forbindelse med konferencen besøgte han Jerôme, som ejer et lille stykke jord, hvor han dyrker kakao. Han høster to gange om året, og sammenlagt giver det ham cirka 1 ton rå kakao.

Afregningsprisen til bønderne i Elfenbenskysten for kakao er i øjeblikket 8 danske kroner per kilo. Hvis Jerôme sælger sine kakaobønner på disse vilkår, vil han tjene det, der svarer til 8.000 danske kroner – om året! Og det er ikke engang størrelsen på hans løn, for ud af de penge skal han betale for gødning til planterne, transport, erstatte de planter, der bliver syge og så videre og så videre.

Jerôme fortalte, at afregningsprisen sidste år var cirka 12,5 danske kroner, men på grund af den faldende verdensmarkedspris er også afregningsprisen faldet. Tænk engang. På et år er hans indtjening faldet med over 35 procent. Og det vel at mærke fra et ekstremt lavt udgangspunkt og uden, at han har nogen form for opsparing eller anden indtjening at falde tilbage på.

Det er desværre langt fra sjældent, at verdensmarkedsprisen falder så drastisk på kort tid. Rent faktisk er det mere reglen end undtagelsen, at prisen kører i pendulfart op og ned. Lige præcist derfor giver Fairtrade god mening.

For Fairtrade går ind og fastfryser en mindstepris, så bønder som Jerôme altid kender bundniveauet. Uanset hvor lav verdensmarkedsprisen er, kan man ikke handle under denne mindstepris, når man handler på Fairtrade-vilkår. Når verdensmarkedsprisen stiger og kommer over Fairtrades mindstepris, bortfalder mindsteprisen, så bønderne handler til verdensmarkedsprisen. På den måde drager de fordel af verdensmarkedsprisen, når den er høj, og den laveste pris kommer aldrig under mindsteprisen. Det giver stabilitet.  

En anden vigtig fordel ved Fairtrade er, at der altid bliver udbetalt en bonus i forbindelse med køb af Fairtrade-råvarer. Bonussen bliver betalt til det kooperativ, som bønderne er medlemmer af. Kooperativet sælger råvarerne. Det besluttes herefter imellem kooperativets medlemmer, hvad bonussen skal anvendes til. I Jerômes landsby har Fairtrade-bonus således finansieret opstarten af en bananplantage, som giver yderligere indtægt til landsbyen.

Du kan se mere om Andreas’ besøg hos Jerôme på vores instagram-profil, hvor Andreas var #takeover en uge i september. Find os som Fairtrade Denmark på Instagram.

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier