11 april, 2018

Sammen baner vi vejen frem

Af Fairtrade

Fattigdom, klimaforandringer og ringe arbejdsvilkår. Det er blot nogle af de barske udfordringer, som bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande står overfor. Udfordringer, der kan være svære at forholde sig til. For hvordan løser vi dem, og hvem tager ansvaret? Først og fremmest kræver det, at vi står sammen.

   

Listen af etiske mærker, som påstår, de kan redde verden med deres produkter, er lang, og som forbruger farer man hurtigt vild i den etiske jungle. Hvad skal man tro på, og hvad skal man ikke? I Fairtrade siger vi tingene, som de er. Åbenhed og gennemsigtighed er vigtige nøgleord. Fairtrade arbejder i flere dele af verden, hvor retfærdighed ikke er en selvfølge. Vores arbejde er især vigtigt i lande og områder, hvor langvarig krigsførelse og traumer herfra er en del af hverdagen. Konfliktprægede lande som Congo, Palæstina og Afghanistan er blot nogle af de steder, hvor vi arbejder for at aflede unge mænd fra et liv i krigszonen, genetablerer handelsforbindelser og giver flere mennesker mulighed for at tjene penge. Hos Fairtrade ved vi, der ikke findes enkle svar på komplekse problemer. Men vi er heller ikke bange for at konfrontere problemerne og hjælpe med at forbedre de uretfærdige levevilkår, som mange mennesker lever under flere steder i verden.

Lige rettigheder til alle   
I lande, der er er præget af konflikt og fattigdom, er børnearbejde desværre en fremherskende realitet. Til det er Fairtrades holdning meget klar: Børnearbejde er imod vores regler. Dog kan vi, uanset hvor meget vi ønsker det, ikke garantere, at det aldrig finder sted. Derfor arbejder vi med tredjepartscertificering, der giver os mulighed for at reagere og gribe ind, hvis der bliver fundet tilfælde af børnearbejde. I disse tilfælde vil producenten blive suspenderet og få fjernet deres Fairtrade-certificering. Ligesom børnearbejde er kønsdiskriminering også et af Fairtrades fokusområder. Desværre kan ingen arbejdsplads se sig fuldstændig fri for overtrædelser mod kvinder, men vi griber ind, når vi finder rettigheder krænket. I Kenya har ’Fairtrade Africa’ og ’Workers Rights Watch’ samarbejdet tæt med plantagen ’Kenya Flower Council’ for at udvikle politikker, der modarbejder sexchikane. Desuden er der etableret et kønsudvalg på tværs af de 39 kenyanske Fairtrade-certificerede blomsterplantager. Mennesker bør ikke forskelsbehandles, og alle har ret til at føle sig sikre, værdsat og respekteret på deres arbejdsplads.

Produkter, der forandrer liv
En del af løsningen på de eksisterende problematikker er lige foran os. Det eneste, vi som forbruger skal gøre, er at handle produkter, der forandrer liv. Det drejer sig om ting, vi elsker at spise, drikke og bære. Det er håndgribeligt, og alle kan være med til at gøre den forskel, som giver bønder og arbejdere mulighed for slippe ud af fattigdom gennem deres daglige arbejde.

Ingen magisk tryllestav
Vi ville ønske at kunne påstå, at Fairtrade kan gøre en ende på ​​al uretfærdighed og fattigdom i verden. Men det er ikke tilfældet. Sammen med bønderne og arbejderne er vi på en konstant udviklingsrejse, hvor vi lærer af vores fejl og bliver klogere på, hvordan vi gør systemet bedre. Fairtrade er ingen tryllestav, der på magisk vis får problemer til at forsvinde. Det tager tid at nå i mål. Men hvis vi står sammen og løfter hinanden i flok, kan vi forandre verden. Skridt for skridt.


Blog

Arkiv

Kategorier