23 april, 2019

Fair fremtid for tekstilindustrien

Fashion Revolution Week
Af Fairtrade

I denne uge vender verdens forbrugere deres tøj på vrangen for at spørge deres yndlingsbrands ”who made my clothes”. En kampagne, der er sat i verden for at sætte fokus på den globale tøjproduktion, som alt for længe har haft mennesker og miljø i den blinde vinkel.

Det er seks år siden, at fabriksbygningen Rana Plaza i Bangladesh kollapsede. Det sendte chokbølger gennem tekstilindustrien og fik skeletterne ud af tøjskabet og frem i lyset. Vi blev klar over, at det tøj vi går i, påvirker den verden vi lever i.

”Vi sætter et klimaaftryk, hver gang vi køber, bærer og smider tøj ud. Tøjproduktionen har også en negativ indvirkning på de mennesker, der producerer tøjet. Derfor er en forandring mere presserende end nogensinde før, hvis vi skal håndtere klimaforandringerne og skabe en mere retfærdig fremtid for alle,” siger Carry Somers, der er medstifter og Global Operations Director hos Fashion Revolution.

Fashion Revolution blev stiftet i kølvandet på Rana Plaza-tragedien for at sætte fokus på den globale tøjindustri. Blandt andet gennem den årlige kampagne #whomademyclothes, hvor bevægelsen opfordrer os alle til at vende vores tøj på vrangen og dele et billede heraf på sociale medier for at spørge brandet bag: ”hvem har produceret mit tøj?”.

Der er sket meget siden 2013, men der er fortsat meget at gøre, hvis vi skal have en tekstilindustri, hvor bæredygtighed og en social ansvarlig leverandørkæde er normen. Derfor er i år ingen undtagelse, når vi i uge 17 igen vender vrangen ud på vores tøj i et forsøg på at skabe opmærksomhed på industriens brodne kar og bekæmpe dem.

Fairtrades tekstilstandard

Men der er også brug for, at vi gør mere end blot at vende vores tøj på vrangen.
I 2016 lancerede Fairtrade en tekstilstandard, hvor mennesker og miljø er i fokus.
Standarden stiller konkrete krav til tekstilarbejdernes arbejdsvilkår og til måden hvorpå produktionen sker, så den ikke overbelaster arbejdere eller miljø.

I Fairtrades tekstilstandard gør følgende blandt andet sig gældende:

 • En løn, man kan leve af  
  De arbejdere, som producerer verdens tøj, skal kunne forsørge sig selv og deres familier og have råd til sundhedshjælp, uddannelse og transport. Kort sagt, skal de tjene en leveløn. Foruden kravet om leveløn stiller standarden også krav til arbejdsvilkårene på fabrikkerne.

 • Sikkerhed først
  Det skal være sikkert at gå på arbejde. Derfor arbejder Fairtrade for at minimere risici forbundet med arbejdet på fabrikken – herunder både sikkerhed og sundhed. Det betyder, at de forskellige arbejdsprocesser, bygninger, maskiner og udstyr, som bliver brugt i produktionen, skal gøres så sikre som muligt. Desuden skal kontrol medvirke, at der bliver gjort de nødvendige foranstaltninger.

 • Miljøet i fokus
  Med tekstilstandarden vil Fairtrade også arbejde for at reducere produktionens påvirkning af miljøet. Hvis man benytter stoffer, der betegnes som yderst farlige, skal arbejdsgiveren lave en plan for, hvordan de kan erstattes med mere miljørigtige alternativer.
  Desuden skal affald fra produktionen samles og sorteres efter gældende lokale regler. Samtidig skal fabrikkerne lave en affaldsplan, som skal indeholde strategier for, hvordan man vil reducere affaldsmængden og genbruge.
  Der stilles desuden krav til, at energiforbruget bliver målt og der udvikles en plan for, hvordan forbruget kan reduceres samt hvordan genanvendelig energi kan benyttes.

 • Intet er perfekt
  Derfor er det vigtigt at have mekanismer på plads, hvis noget går galt.
  I Fairtrades tekstilstandard stilles der krav til, at fabrikkerne skal gøre det muligt for lokale NGO’er og fagforeninger at hjælpe og støtte fabrikkens arbejdere, hvis dette skulle blive nødvendigt.

Vær med!

Vil du vær en del af Fashion Revolution Week og være med til at sætte fokus på behovet for en mere bæredygtig og gennemsigtig tekstilindustri?

Vend din trøje på vrangen, så mærket heri bliver synligt. Tag et billede og del det på Instagram med #whomademyclothes og tag brandet bag trøjen.

Fashion Revolution i Danmark afholder også flere events hele ugen. Du kan f.eks. deltage i
Fair Fashion Day i København den 28. april eller i Fashion Revolution i Aarhus samme dag.

Se alle events under Fashion Revolution Week her: http://bit.ly/Fashionrev2019Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier