24 november, 2016

Udskift Black Friday med Green Friday

Af Jonas Giersing, direktør i Fairtrade

Dette blogindlæg er oprindeligt skrevet til og udgivet af Mandag Morgen 24. november 2016.

Med dyrkning af overforbrug, priskrig og grådighed står Black Friday for mig som noget af det værste, vi har arvet fra amerikanerne. Derfor vil jeg i år slå et slag for bæredygtigt forbrug og holder Green Friday i stedet. Vil du være med?

I morgen er det Black Friday, og de fleste butikker lokker med tilbud og store rabatter. Sidste år købte vi ind for så mange penge, at Black Friday blev den dag på året med størst Dankortomsætning. Forventningen er, at omsætningen stiger yderligere i år. 

Inden vi kaster os ud i den tempofyldte jagt efter gule prisskilte, skal vi huske, at der er et bundniveau for, hvor billig en vare kan være. For der er noget, vi ikke må gå på kompromis med. Børnearbejde. Miljøpåvirkning. Forsvarlige arbejdsvilkår. Rimelig betaling til de mennesker, der producerer varerne. 

Derfor udskifter jeg i år #BlackFriday med #GreenFriday og håber, at du vil være med. Ideen er simpel; i stedet for at købe ind på Black Fridays mantra om jo billigere, desto bedre, holder vi Green Friday og handler bæredygtigt. Det vil sige handler varer, der er produceret med respekt for mennesker og miljø. 

Outsourcer regningen til de fattigste 

Produktionen har ofte en kulsort bagside. Det er bare let at glemme, fordi megen produktion i dag ikke længere foregår ude foran vores vinduer, hvor vi kan se og mærke den. Størstedelen af produktionen er blevet outsourcet til nogle af verdens fattigste lande, og derfor er mange af konsekvenserne skjult for os. 

Men konsekvenser er der. Både for miljøet, som lider under enorme CO2-udledninger, giftige sprøjtegifte og dræning af vand. Og for mange af de bønder og arbejdere, der producerer varerne. For at holde prisen på en vare så lav som muligt bliver deres indtjening trykket helt i bund. Det fastholder dem i fattigdom, som de ikke kan bryde ud af ved egen hjælp. Selv om de knokler fra solopgang til solnedgang, har mange ikke penge til at spise sig mætte, eller til at sende deres børn i skole. Alt sammen for at vi i lande som Danmark kan få råd til at købe tre billige T-shirts på en gang frem for én, der er produceret bæredygtigt. 

Skal vi prissætte moder jord sammen? 

Det er mig stadig en gåde, hvorfor vi som samfund accepterer, at virksomheder kan prissætte en vare uden at tage de miljømæssige eller menneskelige omkostninger tilstrækkeligt i betragtning. På den måde er der ingen, der kommer til at betale for omkostningerne i første omgang – men på lang sigt bliver det os alle, der kommer til at betale regningen. 

For en ting er helt sikkert: Vores jord kan ikke holde til vores massive overforbrug. Allerede den 8. august skulle vores forbrug for i år egentlig være stoppet, hvis vi skulle holde os inden for klodens årlige kapacitet til at følge med og gendanne de ressourcer og den biokapacitet, som verdensbefolkningen trækker på. Siden 8. august har vi med andre ord levet over evne og tæret på den naturkapital, som burde holdes intakt. 

Derfor har vi brug for at tænke forbrug på nye måder. Vi skal forbruge bedre – ikke mere. Her har virksomhederne en opgave, når det gælder om at gøre det nemt for os forbrugere at spotte, hvilke varer der er klimavenlige, og hvilke varer der er produceret af mennesker, som har bedre arbejdsvilkår og tjener en mere fair løn. Og der er brug for, at vi forbrugere råber højt og slår hårdt med vores indkøbskurve og vælger bæredygtige produkter. De, der handler, er dem, der forandrer verden. Så jeg udskifter Black Friday med Green Friday og slår et slag for bæredygtigt forbrug. Vil du være med?

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier