9 september, 2016

Ny rapport viser forfærdelige forhold på kaffeplantager

Af Louise Elver, kommunikationschef

Ny Danwatch-undersøgelse viser umenneskelige arbejdsforhold, børnearbejde og underbetaling i kaffeindustrien i Guatemala. 

Researchcenteret Danwatch har her til morgen udgivet en rapport, som er forfærdelig læsning. Den viser, at børn helt ned til seks-syv år knokler på kaffeplantager i Guatemala. At selvom hele familien hjælper til, tjener de mindre end én minimumsløn tilsammen og går ofte sultne i seng. Mange af kaffearbejderne får taget deres ID-papirer, tilbageholdt deres løn og kommer i gæld til plantageejerne – med andre ord er de udsat for tvangsarbejde. Rapporten viser også, at nærmest ingen af arbejderne er organiseret i fagforeninger, og at det kan koste dem livet, hvis de forsøger at kæmpe for deres rettigheder.

En af de kvinder, Danwatch har interviewet, fortæller, at hun selv har arbejdet på en kaffeplantage siden hun var 8 år, og at hun nu er nødt til at tage sine egne børn med i kaffemarkerne. Alligevel tjener hun ikke nok til at købe tilstrækkeligt mad til sine børn:

-          ”Jeg ville hellere have været i skole, men jeg var nødt til det”, siger hun. I dag arbejder hendes egne børn side om side med hende på kaffeplantagen. Den femårige pige samler nedfaldne kaffebær op fra jorden, og de to andre børn, en pige på 11 år og en dreng på ni år hjælper også med arbejdet. ”Hvis de hjælper til, kan vi plukke mere kaffe og tjene bare lidt mere”, siger hun.  

Problemstillingerne i rapporten kan ikke komme bag på nogen, der arbejder i kaffe-branchen. Men det er frygteligt og gør ondt inde i maven at læse det sort på hvidt. Og det understreger behovet for samarbejde og en fælles indsats mellem alle aktører i branchen. Det her skal stoppe.

Selvom bønderne og arbejderne er langt væk, har du mulighed for at være med til at forbedre deres arbejdsvilkår. For man kan både råbe højt og slå hårdt med en indkøbskurv. Når du vælger certificeret eller etisk mærket kaffe, støtter du en proces, der gradvist forbedrer lønnen og arbejdsvilkårene for mennesker i nogle af verdens fattigste lande.

Læs rapporten her

le


Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier