16 februar, 2017

Hvorfor skal jeg købe Fairtrade-mærkede bananer?

dasd
Af Redaktionen

De fleste af os kan lide bananer – de er praktisk naturligt pakket ind, og nemme at have med på farten. Men spiller det egentlig nogen rolle, hvilken banan du vælger i supermarkedet? Fairtrade-mærkede bananer adskiller sig fra konventionelle bananer, selvom de på overfladen ligner hinanden til forveksling. 

Hvorfor så vælge Fairtrade-bananer? 

De fleste bananer bliver produceret på store plantager, der er ejet af større internationale virksomheder. Arbejdssituationen for de ansatte er ofte barsk; lave lønninger der gør det svært at sætte mad på bordet til familien, usikre ansættelsesvilkår, indskrænket organisationsret og håndtering af sundhedsskadelige og miljøfarlige kemikalier uden tilstrækkeligt beskyttelsesudstyr. Det er bare nogle af eksemplerne.
De bønder, som selv dyrker bananer i små familieforetagender, slås derimod med stigende leve- og produktionsomkostninger – oven i det er deres produktion truet af klimaforandringerne.

Fordele ved Fairtrade:

  • Bønderne får en mindstepris for deres produkt, der dækker omkostningerne ved bæredygtig produktion.
  • Både bønder og arbejdere tjener en såkaldt Fairtrade-bonus.
    Bonussen kan bruges til investeringer i lokalsamfundet. På plantagerne er det de ansatte selv, som er med til at bestemme, hvad bonussen skal bruges til.
  • På plantagerne bliver der fastsat krav om, at sæson- og fastansatte får samme muligheder og fordele for det samme arbejde.
  • Der bliver stillet krav til kemikaliehåndtering, demokratiudvikling og organisationsret. Desuden er børnearbejde forbudt.
  • Gældende krav om mindsteløn på plantager med sæsonarbejdere, og at lønnen gradvist skal stige. 

Læs mere om Fairtrade-bananer her

Vær med til at forandre verden – vælg bananklasen med Fairtrade-mærket næste gang du handler. 

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier