9 februar, 2017

Vis #dobbeltomtanke på valentinsdag

Sv Michelsen chokolade
Af Louise Elver, kommunikationschef, Fairtrade

Er du en af de mange, der planlægger at vise omtanke med en gave på valentinsdag? Overvej at vis #dobbeltomtanke med en æske Fairtrade-chokolade, der ikke blot forkæler kvinden eller manden i dit liv, men som også gør en forskel for de mennesker, der har dyrket kakaobønnerne. 


”I 1980’erne fik en kakaobonde 18 procent af værdien af en chokoladebar solgt i Danmark – den andel er i dag faldet til seks procent." Det kunne man læse i en kronik i Information forleden. Der er ingen tvivl om, at livet er barsk for kakaobønderne. Selvom de knokler i plantagerne, bliver de fleste betalt så lidt, at de ikke har råd til at sætte mad på deres eget bord. Det er den dårlige nyhed.

Råb højt med din indkøbskurv
Den gode nyhed er, at vi kan slå et slag for en mere fair verden. Et indkøb ad gangen. Hvis du ligesom mig har planer om at købe en valentinsdags gave den 14. februar, så overvej en æske chokolade, der bærer et etisk certificeringsmærke. Som for eksempel Fairtrade. For så slår du to fluer med et smæk og viser dobbeltomtanke: Omtanke for kvinden eller manden i dit liv, og omtanke for de mennesker, der har dyrket kakaobønnerne i et af verdens fattigste lande.

Det sker, fordi bønderne i Fairtrade-systemet tjener en minimumsindtægt samt en bonus. Bonussen bliver brugt på at forbedre lokalsamfundet ved eksempelvis at bygge skoler eller uddanne sundhedspersonale. Desuden stiller Fairtrade krav til arbejdsforholdene, som betyder, at bønderne skal anvende sikkerhedsudstyr, farlige sprøjtegifte er forbudt, og det skal være muligt at organisere sig i fagforeninger. Det er helt fundamentale arbejdsvilkår, som vi tager for givet i vores del af verden, men som bestemt ikke er udbredt i kakaoplantagerne.

Fairtrade-chokolade i massevis
Du kan blandt andet købe Fairtrade-chokolade hos Sv. Michelsen Chokolade. I efteråret omlagde de alt deres kakao til Fairtrade, så ligegyldigt hvilken æske du vælger, viser du #dobbeltomtanke. Se deres udvalg her.  

Du kan også købe Fairtrade-chokolade i de fleste supermarkeder. Her kan du se oversigt over alle butikker, der har #dobbeltomtanke chokolade på hylderne.

Dem der forandrer verden, er dem der handler. Vil du være med? #dobbeltomtanke 

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier