29 september, 2017

Fairtrades effekt - hvordan står det til?

Af Arisbe Mendoza, Head of Monitoring, Evaluation and Learning, Fairtrade International

Tidligere på ugen udkom en ny undersøgelse af Fairtrades effekt. Her gennemgår Fairtrades chef for monitorering, evaluering og læring undersøgelsen, som blandt andet viser, at den prissikkerhed, som Fairtrade giver, er utrolig vigtig for bønder og arbejdere. 

Har du set en af de tv-serier, hvor et hus får en ekstrem makeover? På en uge bliver et forfaldent, trist hus forvandlet til et spektakulært drømmehjem, og alle bliver forbavsede over før- og efterbillederne. 

Forestil dig, at huset ikke var blevet filmet, før de begyndte forvandlingen. Eller at der ikke blot var tale om ét og det samme arbejdshold, der istandsatte huset, men at der i løbet af ugen kom fem forskellige arbejdshold – alle med hver deres tilgang. Prøv at tænk over, hvad der ville ske, hvis halvdelen af familien flyttede ud af huset midt i programmet, og der i stedet flyttede tre nye personer ind, som hverken kendte til programmet eller havde taget stilling til, om de ønskede at deltage. Så ville før- og efterbilleder være langt sværere at se for sig. 

Det er en forsimplet analogi, men måske hjælper den til at tegne et billede af de udfordringer, som Fairtrade og andre organisationer i udviklingssektoren står overfor, når vi skal måle effekten af vores arbejde. Hvordan ved du, om forbedringerne i et kaffe-kooperativs udbytte kommer fra dets Fairtrade-certificering og den medfølgende støtte eller fra den træning, de modtager fra en lokal NGO? Hvordan måler man forandringen før og efter, når man ikke kender udgangspunktet? Og hvordan letter man rapporteringsbyrden for bønderne, der kæmper med at udfylde komplekse spørgeskemaer og blot ønsker at fortsætte med at tjene til føden til dem selv og deres familier?

Det er nogle komplekse spørgsmål, og det er vigtigt, at vi finder løsninger, der fungerer for bønderne, deres forretningspartnere og de donorer, der bidrager til vores feltarbejde. Vi har bestilt baseline-studier, så vi reelt kan følge en producentorganisation fra første dag som Fairtrade-organisation og igennem hele deres udviklingsforløb. Alle vores undersøgelser bliver publiceret på vores internationale hjemmeside – hvilket er en af grundene til, at vi blev udnævnt som ”en af de mest gennemsigtige NGO’er” i en nylig redegørelse fra Bond/Nido. Sidst men ikke mindst har vi skabt et internt vidensdelingssystem, hvor undersøgelser og uformel viden er samlet for at støtte datadeling til både lærings- og ansvarlighedsformål.

En af vores senest rekvirerede undersøgelser blev publiceret tidligere på ugen. Den er udarbejdet af Overseas Development Institute (ODI). Det er et omfattende litteraturstudie af Fairtrade gennem en syvårig periode. Undersøgelsen finkæmmer mere end 500 uafhængige undersøgelser om Fairtrade publiceret i perioden fra 2009 til 2015, og den indsnævrer feltet til 45 undersøgelser, som blev vurderet som stærke nok til at blive inkluderet. Disse blev analyseret ud fra syv temaområder, der går hånd i hånd med vores forandringsteori: Adgang til Fairtrade-markedet og priser, effekten på landbrug og miljøbeskyttelse, investering af Fairtrade Bonus, forbedringer af producentorganisationer, ordentlige arbejdsforhold, husholdningsindtægt og ligestilling. 

Hvad viser resultaterne?

Rapportens resultater stemmer godt overens med vores egne evalueringer og med vores syn på, hvor Fairtrade har en unik position for at forbedre forholdene for bønder og arbejdere.

For eksempel bekræfter undersøgelsen, at den prissikkerhed, som Fairtrade tilbyder, er utrolig vigtig. Bønder har haft gavn af højere priser gennem Fairtrade specielt i perioder med lave markedspriser.

En undersøgelse af bananmarkedet fandt for eksempel, at "sammenlignet med konventionel handel, hjælper Fairtrade bønderne med at forbedre deres avance med omtrent 49%”.[1]

Fairtrade Bonus har også medført betydelige fordele for bønder, arbejdere og deres lokalsamfund i forhold til at bygge skoler, muliggøre lån og stipendier samt købe bedre landbrugsudstyr. 

Flere undersøgelser konkluderede også, at Fairtrade har understøttet producentorganisationer til at vokse sig stærke og trives, hvilket ifølge Fairtrades erfaringer er den bedste måde for bønder at få adgang til bedre priser, teknisk hjælp og til at forbedre deres position.

Vores arbejde med at forbedre forholdene for arbejdere er også begyndt at bære frugt. ODI konkluderer, at Fairtrade har en positiv effekt på arbejdsforhold, hvor udnyttelse af arbejdskraft tidligere har floreret. 

Der er stadig lang vej endnu. Undersøgelser kaster lys på arbejdere på mindre landbrug og nødvendigheden af, at Fairtrade øger indsatsen for denne marginaliserede gruppe. Fairtrade har også kun haft begrænset succes med at hæve lønnen for plantagearbejdere, og bønder har brug for mere støtte til at forbedre deres produktivitet og øge kvaliteten. Dette er emner, som Fairtrade tager meget seriøst. Du kan se vores respons her.

Til trods for den stadig større mængde undersøgelser af Fairtrade (flere end noget andet certificeringssystem) bekræfter undersøgelsen også, at der stadig er områder, som er mindre udforskede. Hidtidige undersøgelser har haft tendens til at fokusere på bestemte afgrøder; især kaffe. Fairtrade mindstepris og Fairtrade Bonus er grundigt undersøgt, mens meget få studier har undersøgt ligestillingen mellem køn eller Fairtrades indflydelse på miljøet. Ofte opstår der misforståelser om, nøjagtigt hvordan Fairtrade arbejder, hvilket leder til forvrængede resultater.

Vi arbejder med forskningsverdenen for at håndtere dette. Vi har lige indgået et partnerskab med Leeds Universitet for at udforske et mere proaktivt engagement mellem den akademiske verden og Fairtrade. Vi sigter mod at udvikle redskaber til at forbedre samarbejdet om fælles interesseområder og for at gøre forskning mere brugbar.

Det her er blot et lille øjebliksbillede af det arbejde, vi gør i kulisserne for at måle Fairtrades effekt. Som du kan se, er det langt fra færdigt. Så meget desto større grund er der til at følge – og købe – Fairtrade. Forvandlingen sker ikke på en uge. Men ændringerne er i gang, og de er værd at investere i. 

Læs undersøgelsen her.

Denne blog er oprindeligt skrevet på engelsk til Fairtrades internationale hjemmeside og oversat af redaktionen af fairtrade-maerket.dk        
                  


[1] Vagneron, I. and Roquigny, S. (2011) ‘Value distribution in conventional, organic and fair trade banana chains in the Dominican Republic’, Canadian Journal of Development Studies, Volume 32: pp. 324–338.

Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier