22 oktober, 2018

Efterårshygge krydret med god samvittighed

Te-plantagearbejder i Indien med caption
Af mfischer

Efteråret maler igen bladene i storslåede farver, og det betyder, at det er blevet tid til den halvårlige Fairtrade-kampagne i handlen. I uge 43 og 44 sætter supermarkeder og producenter landet over ekstra fokus på Fairtrade, og du kan derfor finde særligt gode tilbud på Fairtrade-mærkede varer.


Vejret er friskt og klart, og de sidste milde solstråler fanges under varmelamper, sweatre og tæpper. Det er blevet tid til at skifte den saftige lemonade fra sommeren ud med varm chokolade. Vælger du Fairtrade-produkter, kan du med god samvittighed spise et ekstra stort stykke hjemmebagt chokoladekage eller drikke en ekstra kop varm kakao. Med Fairtrade-mærkede varer i din indkøbskurv, er du nemlig med til at gøre en forskel for de mennesker, som dyrker råvarerne.

Fyld kurven med god smag og fair arbejdsforhold

Du kan støtte op om kampagnen i uge 43 og 44 ved at vælge Fairtrade-mærkede produkter, når du køber ind. De er alle krydret med fair arbejdsforhold og bedre lønninger. Bønder i Fairtrade-systemet er nemlig garanteret en minimumspris. Selvom verdensmarkedsprisen dykker, betales bønderne en minimumspris, der dækker deres produktionsomkostninger. Når markedsprisen stiger og ligger over minimumsprisen, følger Fairtrade-prisen med op. Derudover tjener de en Fairtrade-bonus, som de kan investere i projekter til gavn for dem selv, deres familier og lokalsamfundet. Det kan f.eks. være skoler, sundhedspleje og rent drikkevand. Samtidig stilles der krav om at råvarerproduktionen foregår under forhold, som tager hensyn til miljøet. 

Hasmita går på en skole støttet af lokale Fairtrade-bonusmidler i Rapar District, Gujarat, Indien.

Du kan derfor med god grund forkæle dig selv eller en du holder af med de mange lækre Fairtrade-varer f.eks. med Sv. Michelsen Chokolades nye flotte hjerteæske fyldt med lækker Fairtrade-chokolade til 200 kroner eller svinge forbi 7-Eleven og få en kop varm, økologisk Fairtrade-kaffe med på vejen til en skarp pris på 13 kroner.


Michelsen-chokolade-hjerteformet-aeskeGenbrugskaffekopper-med-fairtrade-logo

Vidste du at…?

  • Der er over 1.400 Fairtrade-produkter på det danske marked.
  • Miljøbeskyttelse er en central del af Fairtrade.
  • Fairtrade blev stiftet i Danmark i 1994 under navnet Max Havelaar.
  • Der er flere end 1,6 millioner bønder og arbejdere i Fairtrade-systemet.

Vær med til at gøre en forskel for bønder og arbejdere i Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika. Slurk for slurk med en varm caffe latte eller bid for bid med et knasende stykke chokolade. Vi kan ikke udrydde fattigdom fra den ene dag til den anden, men vi kan vælge etisk producerede produkter og på den måde støtte op om en mere fair verden.

Vi håber, du vil være med til at støtte op omkring kampagnen og vælge Fairtrade, når du handler.

Faritrade banner


Blog

Arkiv

Kategorier