26 april, 2019

Når både bomuld og bønder gror

Pratima kooperativ
Af Fairtrade

I 2010 blev det indiske bomuldskooperativ Pratima Organic Growers Fairtrade-certificeret. En af kooperativets medlemmer er Phulme Mahji. Læs hendes beretning om, hvilken betydning Fairtrade har haft for blandt andet kvindernes selvstændiggørelse og kooperativets udfordringer med klimaforandringer. 

I Indiens østlige stat Odisha ligger Balangir-distriktet. Lige her, i dette fjerne distrikt ligger Fairtrade-kooperativet Pratima Organic Growers, der producerer bæredygtig bomuld. Kooperativet består af 2.088 medlemmer, der er spredt ud over 72 landsbyer i området.

 

I 2010 blev Pratima Organic Growers Fairtrade-certificeret, og det betyder, at kooperativet nu opererer pådemokratisk vis. Hvert tredje år, bliver en ny talsperson valgt til at repræsentere og lede bønderne. I øjeblikket er det kvinden Phulme Majhi, der har titlen. Men det har ikke altid været muligt for kooperativets kvinder at tiltræde positioner som disse.


 Phulme Majhi

Skulder ved skulder
Certificeringen i 2010 bød på en større omvæltning for kooperativets kvinder. Fairtrades standard stiller nemlig krav til ligestilling mellem kønnene. Blandt andet er det forbudt at diskriminere på baggrund af køn eller ægteskabelig status. Fairtrade arbejder samtidig for at oplyse, om de gevinster der er ved, at kvinder arbejder og bliver styrket generelt. 

Før kooperativet blev Fairtrade-certificeret, var Phulme begrænset til at tage sig af de huslige pligter såsom madlavning, rengøring og børnepasning. I begyndelsen følte hun sig derfor en smule urolig for den nye position som talsperson:

”I starten var jeg meget nervøs for, hvordan jeg som kvinde skulle håndtere min titel overfor mændene omkring mig. Men det er jeg ikke mere.” 

 

Kvinderne er gået fra at være afhængige af deres mænd til at kunne forsørge sig selv. Det er blandt andet sket gennem såkaldte kvindegrupper, som Phulme også er en del af. Her bliver kvinderne rustet til at kunne klare sig selv og lærer om deres egen styrke.

 

”Nu går kvinder rundt skulder ved skulder med mænd. Vi kvinder har fået adgang til vores egen økonomi og selvtilliden til selv at styre den. Vi kan også selv gå til møder, gå i banken eller helt udenfor landsbyen. Alt det har været med til at styrke os og gøre os selvstændige,” fortæller Phulme. 


Klimaet udfordrer bønderne 

Bomuldsbønderne i Balangir er dybt afhængige af deres bomuldsdyrkning, men klimaforandringerne truer planterne, og det udfordrer bønderne. I perioder må de forlade deres hjem for at finde arbejde andre steder. 

 En af klimaudfordringerne, der truer bomuldsplanterne er regnen.

 

”Der plejede ikke at komme regn, men nu har vi problemer med de store mængder af regnvand. Heldigvis hjælper Fairtrade os med at håndtere de udfordringer, vi står overfor. For eksempel hjalp de os med at bygge en vandbeholder, der kan opbevare regnvandet,” fortæller Phulme. 

 

Bønderne har også lært om bæredygtige landbrugsmetoder og bedre måder at dyrke jorden på ved blandt andet kompostering. 


En basal ting af stor betydning
Bomuld bliver høstet over en periode på to måneder – januar og februar. Når høsten er i hus, kommer der repræsentanter fra Pratima og udtager prøver, der skal sikre kvaliteten af bomulden. Derefter skal høsten vejes to gange og betalingen bliver efterfølgende overført direkte til bondens egen konto – en ting der kan virke basal, men for Phulme har det stor betydning, og hun er stolt af at kunne styre sin egen økonomi.

At have kontrol over egen konto er blot lille del af, hvordan Fairtrade arbejder for at styrke bomuldsbønderne – både mænd og kvinder. 


”Fairtrade har været med til at styrke os som mennesker og styrke vores stemme – nu tør vi åbne munden overfor mere højtstående personer. Før ville vi blot lytte til det vi blev fortalt, men nu kan vi være med til selv at bestemme”, fortæller Phulme.
Skriv kommentar

 
 
 

Blog

Arkiv

Kategorier